Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Dünya’nın her yerinde kadınların mücadelesini anmak için kutlanan bu gün, bu yıl da coşkuyla karşılandı.
Tarihi 1800’lü yıllara kadar dayanan bu özel gün aslında çok etkileyici bir hikayeyi içinde barındırıyor. Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak adlandırılan bu gün kadınların sosyal hak mücadelesini temsil ediyor.
Yıllardır süregelen bu mücadele için kadınların feda ettiği her şeyi 8 Mart ile beraber anıyoruz.
8 Mart günümüzde kadın erkek eşitliği, kadınların iş hayatında ve sosyal hayatta eşitliği ve hukuki anlamda hak eşitliği anlamlarını taşıyor. Dünya’nın farklı yerlerinde birçok kadın tüm bu eşitlikler için hala mücadele etmeye devam ediyor. Ve kadınlar eşit haklara sahip olana kadar da bu mücadele devam edecek. 8 Mart da bunu temsil ediyor. Ancak bu gün ile ilgili etkileyici olan başka bir şey daha var. O da bu günün hikayesi…
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Hikayesi
8 Mart’ın tarihi tam olarak 1857 yılına dayanıyor. New York’da bir dokuma fabrikasında 8 Mart 1957 tarihinde yapılan eylem tarihte adından söz ettirecek bir olayla sonuçlandı.
Dokuma fabrikasında çalışan 40.000 işçi günde 16 saatlik mesaiyi ve ağır çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla bir greve başladı. Kadınların örgütlediği bu grevi durdurmak isteyen polis kadınlara saldırdı ve kapıları kilitledi. Bu sırada çıkan yangında 129 kadın işçi hayatını kaybetti.
Bu olay basında hiç yer almamasına rağmen toplumda büyük bir yankı oluşturdu. Cenazeye 100.000’den fazla insan geldi. Daha sonrasında 1910 yılında Kopenhag’da gerçekleştirilen İkinci Enternasyonal’e bağlı Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda bu konu gündeme geldi.
Bu konferansta kadınların mücadelesine yönelik bir gün belirlenmesine karar verildi. Bu yıllarda henüz kadınların seçme ve seçilme hakları yoktu. Bu nedenle o yıllarda bu gün seçme ve seçilme hakkı mücadelesine yönelik oldu.
8 Mart her ne kadar arkasında oldukça acı bir hikaye barındırsa da günümüzde mücadeleye devam eden kadınlar için bir anma günü olarak kutlanmakta. Ayrıca Dünya Kadınlar Günü, kadınlar eşit haklara sahip olana kadar da kutlanmaya devam edecek.