Aşka Duyulan Korku: Filofobi

380
Aşka Duyulan Korku Filofobi

Sevmek ve sevilmek her insanın doğal ihtiyacıdır. Ancak her türlü insan ilişkisinin karmaşıklaştığı modern dünyada romantik ilişkiler de bundan payını almış görünüyor. Çünkü günümüzde sevmekten ya da aşktan korkmanın bir adı bile var: filofobi.

Romantik bir ilişkinin içerisinde zaman zaman hepimiz güvensiz ya da endişeli hissedebiliriz, bu oldukça anlaşılabilir bir durumdur. Kimileri için ise durum bundan çok daha fazlasıdır. Âşık olmak, bazılarımız için reddedilemez bir korkuya dönüşmüştür.

Filofobi Nedir?

Filofobi Nedir

Fobi kelimesi kişinin bir nesne veya duruma karşı duyduğu yoğun korku durumunu ifade eder. Kişi duyduğu korkunun anlamsız olduğunu düşünse bile korkmaktan kendini alamaz. Yunancada sevgi anlamına gelen “philos” ile korku anlamına gelen “phobos” kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan filofobi ise aşk fobisi anlamına gelir.

Filofobi Neden Olur?

Filofobi Neden Olur

Ebeveynlerle kurulamayan sağlıklı ilişkiler çocuğun ilerideki ilişkilerinde güvensiz bir tutum sergilemesine neden olabileceği gibi, çocuğun özbenlik algısını zedeleyip yakın ilişkilerden kaçınmasına da neden olabilir. Özgüvensiz yetişen bireyler, sevgiye layık olmadıklarına dair bir inanç geliştirdikleri için romantik ilişkileri korkutucu bulurlar.

Sağlıklı bir çocukluk geçiren bireylerde ise travmatik ilişki deneyimleri sonradan kişide filofobi oluşmasına neden olabilir. Özetle filofobi, kişilerde olumsuz geçmiş ilişki deneyimleri, özgüven eksikliği veya çocukluk travmaları sebebiyle oluşabilir.

Filofobi Belirtileri

Filofobi Belirtileri

Filofobisi olan kişilerde âşık olma veya romantik bir ilişkinin içerisinde bulunma fikri bile reddedilmesi güç bir korku hissi uyandırır. Filofobi kişinin sadece aşk hayatını değil, bütün yakın ilişkilerini etkileyebilir.

Filofobisi olan kişiler genellikle sosyal yaşamlarında çekingendirler. Herhangi bir duygusal yakınlık ihtimalinde mide bulantısı, kalp atışlarında hızlanma, titreme veya terleme gibi anksiyete belirtileri gösterirler.

Filofobi Tedavisi

Filofobi Tedavisi

Filofobisi olan bazı kişiler hayatlarının bir döneminde bunu yaşayıp kendiliğinden atlatabilirler. Bazı kişilerde ise gerekli psikolojik tedavi alınmadığı müddetçe kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemeye devam eder.

Ancak filofobinin psikiyatrik bir tanı olmadığını söylememiz gerek. Buna rağmen bu durum kişinin hayatında bir stres kaynağına dönüştüyse terapi almakta fayda var. Doğru bir terapi süreciyle kişi filofobiyi yenebilir ve sağlıklı ilişkiler kurmaya başlayabilir.

Önceki İçerik3×33 Manifest Technique
Sonraki İçerikNisan Ayında Gezilecek Ülkeler: 5 Farklı Rota