Her zaman etrafınızdakilerin mutluluğunu önemseyip, onlar için kendinizi feda edip karşılığında mutsuz olmayı göze alıyor olabilirsiniz. Bunu yaparak sadece özverili bir duruş sergilediğinizi düşünüyor da olabilirsiniz ancak davranışlarınızın altında bambaşka nedenler yatıyor olabilir. Bu davranış biçimi size tanıdık geldiyse cici kız sendromu olarak bilinen bir sendromdan muzdarip olabilirsiniz.
Ataerkilliğin baskın olduğu toplumlarda daha sık görülen cici kız sendromu, çevresi tarafından kabullenilmek adına kendini ikinci plana atan pek çok kadının mutsuzluğunun esas nedenlerini açıklıyor.
Cici Kız Sendromu Nedir?
İngilizcede “nice girl syndrome” olarak bilinen cici kız sendromu, yakın çevresi tarafından her zaman “cici”, “uslu” veya “sakin” olarak adlandırılan kız çocuklarının ileride yaşaması muhtemel bir sendromdur.
Çocukken ebeveynlerini memnun etmek “zorunda” kalan aksi takdirde sevgiden mahrum bırakılan çocuklar, büyüdüklerinde bu davranışları etraflarındaki hemen hemen herkes için devam ettirme eğilimindedir.
Cici Kız Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Çevremizdeki insanları mutlu etmeye çalışmak kulağa çok kötü bir fikir gibi gelmese de durum bundan biraz daha karmaşık. Çünkü cici kız sendromuna sahip olan kadınlar, kendilerini ne kadar üzecek olursa olsun karşısındakini kırmamak için hiç istemedikleri durumlarda kalabiliyorlar.
Özellikle erkeğin üstün görüldüğü bir ailede yetişen kız çocukları, kendilerini cinsiyetlerinden ötürü sessiz olmak, kibar olmak ve her şeye evet demek zorunda hissedebiliyor. Öfke, hayal kırıklığı, hüzün gibi duyguları göstermekten kaçınıp her zaman gülümsemek mecburiyetinde olduklarını düşünüyorlar.
Bu sendroma sahip kişiler çoğunlukla yakınları tarafından olumlu algılansalar da bunu kendi benlik algılarına zarar vermek pahasına yaparlar. Dışarıdan ne kadar mutlu görünürse görünsün içlerinde büyük bir çatışma ve kaos hakimdir. Çünkü hayatta hep başkalarını memnun edecek kararlar almışlar ve isteklerini dile getirememişlerdir.
Cici kız sendromunun en büyük belirtilerinden birisi de özgüven problemidir. Hayatları boyunca kendi aldığı kararların bir önemi olmadığına inandırılmış kadınlar, kendilerine güvenemezler. Başkalarını memnun etmedikleri sürece sevilecek herhangi bir özelliklerinin olmadığını düşündükleri için de yoğun bir değersizlik duygusuyla baş etmeye çalışırlar.