Yazma Terapisi Nedir? Yazma Terapisi Nasıl Yapılır?

596
Yazma Terapisi Nedir? Yazma Terapisi Nasıl Yapılır?

Oldukça ulaşılabilir ve uygulanabilir bir terapi yöntemi olan yazma terapisi tahmin ettiğimizden çok daha etkili.

Neredeyse hepimiz hayatımızın belli dönemlerinde psikolojik olarak zorlanmışızdır, bu oldukça insani bir durum. Neyse ki psikoloji bilimi böyle zamanlarda imdadımıza yetişiyor.

Psikoloji bilimi bize sadece terapi değil, herhangi bir sebeple terapiye gidemiyorsak veya gitmek istemiyorsak kendi kendimize de uygulayabileceğimiz pek çok yöntem sunuyor. Bu yöntemlerden birisi de yazmak.

Yazma Terapisi Nedir?

Yazma Terapisi Nedir

Yazma terapisi, gündelik olarak kafamızdaki olumsuz düşüncelerden kurtulmak adına onları kâğıda dökme pratiğidir. Yazma terapisi ile anlamlandırmakta zorlandığımız duygu ve düşünceleri somutlaştırabilir ve tam olarak ne hissettiğimizi anlayabiliriz. Çoğu zaman sinir, üzüntü veya endişe, ne hissediyorsak onu ifade etmek bile o duygunun etkisinin azalmasını sağlar.

Eğer zor bir zamandan geçiyorsak hissettiğimiz olumsuz duyguları yazarak onların kafamızda dönüp durmasını engelleyebiliriz. Çünkü ifade edilemeyen duygu ve düşünceler zihnimizin içerisinde bir sarmal halinde dönüp durma eğilimindedir. Bu döngüyü kırmak adına yazma terapisini kullanmak hayatımızda gerçekten olumlu bir etki yaratabilir.

Yazma Terapisi Nasıl Yapılır?

Yazma Terapisi Nasıl Yapılır

Yazma terapisini en doğru şekilde uygulamak için her gün 15-20 dakika kadar yazmak gerekir. Ancak bu kadar sürmüyorsa da yazmayı bırakmamak lazım. Unutmayın, bu yöntem tekrarlı bir şekilde uygulandığında işe yarar hale gelir.

Eğer yazmaya nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız da ilk olarak o anda hissettiğiniz duyguyu yazın, bu duyguya bir isim koymakta güçlük çekiyorsanız da sadece tasvir etmeye çalışın. Sonra neden böyle hissettiğinizi bulmaya çalışın, o gün yaşadığınız olayları bir gözden geçirin. İstiyorsanız olayları da anlatabilirsiniz ancak önemli olan olayların sizde neler uyandırdığıdır.

Yazarken edebi bir dil kullanmanız gerekmiyor. Düzgün bir dille yazılmış bir metinden ziyade okuduğunuz zaman anlayabileceğiniz, kendinizi ifade etmeye çalıştığınız bir yazı her zaman daha değerlidir.

Yazma terapisini uygularken unutmamanız gereken en önemli şeylerden biri ise kendinizi sansürlememeniz. Kendinize karşı tamamen dürüst olmanız bu yöntemin etkili olması için gereken ana unsur. Eğer yazdıklarınızı birinin okumasından endişeleniyorsanız yazdıktan sonra kâğıdı çöpe atıp yok edebilirsiniz.

Önceki İçerikSekste Yapılmaması Gereken 5 Şey!
Sonraki İçerikSağlıklı Bir İlişki Yaşadığınızın 5 İşareti!